Przejdź do treści

Smaczniejsze posiłki w szpitalu

W Szpitalu Powiatowym w Szamotułach funkcjonował program ,,Dobry posiłek w szpitalu”, który wzbogacał potrawy o produkty wysokiej jakości, a same dania były bardziej kolorowe, smaczniejsze i zróżnicowane.

Szpitale zwróciły się do Ministerstwa Zdrowia z prośbą o przedłużenie projektu. Udało się! MZ przedłużyło program, dlatego nasz szpital podpisał umowę na następne pół roku.

Program zyskał uznanie pacjentów i personelu. Specjalnie dla jego potrzeb zatrudniono dodatkową dietetyk, która układa 8 różnych jadłospisów. Na zlecenie lekarza Pani Dietetyk udziela dodatkowych konsultacji. Pacjenci mają indywidualnie dostosowaną dietę, co przyśpiesza proces leczenia. Posiłki są prezentowane codziennie na specjalnie stworzonej stronie internetowej Pilotaż ,,Dobry posiłek w szpitalu" | Szpital Szamotuły (szamotuly.med.pl)

- Jako specjalista bardzo się cieszę, że program został przedłużony. Odpowiednio zbilansowany jadłospis w szpitalu bezpośrednio wpływa na zdrowie i rekonwalescencje pacjentów. Żywienie dostosowane pod aktualny stan organizmu jest ważnym elementem zdrowia w szpitalu i poza nim. Pacjenci widząc takie posiłki uczą się też jak powinno się jeść. Edukacja żywieniowa w Polsce jeszcze kuleje, więc każda rzecz mała lub większa, które edukuje społeczeństwo jest na wagę złota. Mam nadzieję, że utrzymamy w Polsce taki poziom żywienia w szpitalach jaki mamy dzięki temu programowi na wiele lat – mówi dietetyk, psychodietetyk mgr Aleksandra Kotlarz-Woźniak.

dietetyk, psychodietetyk mgr Aleksandra Kotlarz-Woźniak.- fot. Agnieszka Werecha-Osińska 

 

Zdjęcie: Smaczniejsze posiłki w szpitalu